1. Sinds wanneer wordt rTMS vergoed door de zorgverzekeraars?

Zorginstituut Nederland heeft vastgesteld dat rTMS per juni 2017 vergoed wordt in basisverzekering als er sprake is van een therapieresistente depressie. Dit betekent dat er sprake moet zijn van tenminste 1 eerdere andere depressiebehandeling waar van u geen baat heeft gehad. 

2. Wat is het verschil tussen rTMS en electroshock therapie?

Hoewel rTMS u misschien doet denken aan elektroshocktherapie (electroconvulsive therapy; ECT) is het belangrijk te weten dat deze methoden totaal verschillend zijn. Elektroshocktherapie is een zeer invasieve vorm van therapie, waarbij met behulp van elektrische schokken een epileptische aanval wordt opgewekt. Elektroshocktherapie heeft als bijwerking dat er vaak ernstige geheugenproblemen optreden. Elektroshocktherapie wordt op dit moment in Nederland toegepast bij patiënten met zeer ernstige depressiviteit. Met rTMS worden geen elektrische schokken toegediend, maar door middel van een veranderend magnetisch veld worden zeer lokaal elektrische stroompjes opgewekt in het brein.

 

3. Moet ik stoppen met mijn medicatie voorafgaand aan een rTMS behandeling?

De meeste patiënten die in onze kliniek behandeld worden met rTMS slikken antidepressiva. Voor de meeste medicatie, inclusief antidepressiva, geldt dat u deze medicatie gewoon kan blijven gebruiken tijdens de rTMS behandeling. Er geldt een uitzondering voor de volgende middelen: Imipramine, Bupropion, Clozapin. Van deze medicatie is bekend dat ze het risico op een epileptische aanval vergroten. Om deze reden is het noodzakelijk om te stoppen met deze medicatie voorafgaand aan een rTMS behandeling.

 

4. Wat is het lange termijn effect van rTMS 

Een rTMS behandeling kan er niet alleen voor zorgen dat de huidige depressieve episode beïndigd wordt, maar ook dat de kans op terugval wordt verkleint. Wetenschappelijk onderzoek heeft tevens aangetoond dat wanneer het aantal sessies aan het einde van de behandeling langzaam afgebouwd wordt, de kans op terugval nog verder verkleint. Wanneer u echter toch een terugval ervaart, kan een nieuwe rTMS behandeling er opnieuw voor zorgen dat de depressieve episode beïndigd wordt.


5. Voor wie is rTMS niet geschikt ?

De rTMS behandeling is niet geschikt voor cliënten:

  • die jonger zijn dan 18 jaar
  • die een bipolaire stoornis of manische depressie hebben als primaire diagnose
  • die metalen implantaten in het hoofd hebben
  • die een pacemaker of cochleair implantaat hebben
  • die een herseninfarct hebben gehad
  • die epileptische aanvallen hebben of hebben gehad of waarbij deze in de naaste familie (broer/zus/ouders) voorkomen
  • die neurochirurgie hebben ondergaan
  • met ernstig middelen gebruik
  • die de volgende medicatie gebruiken: Imipramine, Bupropion, Clozapin

 

 

kaart van nederland rtms

Heeft u nog vragen?

Bel ons op ons gratis nummer:

0800-449 4763 of 040-2364111 indien u met een mobiele telefoon belt.

Op werkdagen van 09:00 tot 17:00 bereikbaar

Copyright © 2010 - 2023 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap Privacybeleid
Retourbeleid
Winkel Regels