Wanneer u interesse heeft in een rTMS-behandeling wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek bij een van onze therapeuten. U zult uitgebreid geïnformeerd worden over deze relatief nieuwe behandelmethode en er is voldoende tijd voor het stellen van vragen. Tijdens de intake worden tevens uw klachten in kaart gebracht. Tot slot wordt gekeken of er mogelijke contra-indicaties zijn waardoor de behandeling niet geschikt zou kunnen zijn.

rTMS wordt bij ons altijd in combinatie met gesprekstherapie gegeven. Meestal betreft dit een vorm van cognitieve gedragstherapie. Onderzoek heeft aangetoond dat de effectiviteit van rTMS aanzienlijk wordt verhoogd wanneer het gecombineerd wordt met gesprekstherapie. U krijgt wekelijks een sessie gesprekstherapie en onafhankelijk daarvan twee tot maximaal vijfmaal per week een rTMS-sessie.

Wat kunt u verwachten?

  • De meeste patiënten merken het effect van de behandeling binnen 10 sessies. Wanneer u 3 keer per week een rTMS sessie krijgt, is de kans dus groot dat u binnen 3 weken een duidelijk effect merkt.
  • De eerste fase van een rTMS behandeling bestaat uit 20 tot 30 sessies waarbij minimaal 2 sessies per week nodig zijn. Na 10 sessies wordt geevaluëerd of de behandeling voor een afname van de klachten heeft geleid. In zo'n 20% van de patiënten wordt dan besloten om de behandeling te staken omdat er te weinig effect zichtbaar is.
  • Wanneer de behandeling effectief blijkt na 10 sessies wordt de behandeling gecontinueerd tot 20 sessies. Wanneer dan blijkt dat er een plateau bereikt is, wordt een afbouwschema gehanteerd, waarbij de sessiefrequentie geleidelijk wordt afgebouwd. Wanneer er na 20 sessies nog geen plateau bereikt is, kan de behandeling worden voortgezet tot maximaal 30 sessies, waarna het afbouwschema wordt uitgevoerd. In totaal duurt een rTMS behandeling inclusief afbouwschema tussen de 32 en 42 sessies.
  • Het is mogelijk dat de depressieve klachten na een aantal maanden of jaren weer terugkomen nadat u een rTMS behandeling heeft voltooid. Dit komt in onze kliniek echter maar zelden voor. Echter, een nieuwe rTMS behandeling kan er dan zeker voor zorgen dat de depressieve klachten weer naar de achtergrond verdwijnen. Heel soms is het nodig om onderhoudssessies uit te voeren om een stabiel effect te behouden. In zulke gevallen wordt er bijvoorbeeld 1 keer per maand of 1 keer per twee weken een rTMS sessie gegeven. 

 

kaart van nederland rtms

Heeft u nog vragen?

Bel ons op ons gratis nummer:

0800-449 4763 of 040-2364111 indien u met een mobiele telefoon belt.

Op werkdagen van 09:00 tot 17:00 bereikbaar

Copyright © 2010 - 2024 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap